ניכור הורי

לייעוץ מהיר
מלא את הפרטים הבאים

    ניכור הורי הינה תופעה שמתבטאת במצב בהם ילד להורים גרושים מגלה ניכור כלפי אחד מהוריו שלרוב אינו ההורה המשמורן של הילד. על פי רוב ללא סיבה מוצדקת, התנכרות זו מגיעה בעקבות הסתת הילד על ידי ההורה המשמורן כנגד ההורה המנוכר(להוציא מקרה בו נחשף הילד ליחס פוגעני מצד הורה המנוכר).

    ניכור הורי יכול שיקרה במספר מצבים בעת הליך הגירושין אשר בו מתנהלים מאבקי משמורת המגיעים לסיטואציה שבה אחד הילדים מסרב להיות בקשר עם אחד ההורים והסיבות יכולות רבות לכך, כעס כלפי ההורה המנוכר, הסתת אחד ההורים כנגד ההורה המנוכר, התעמרות ופגיעה ההורה המנוכר בילד בעבר ועוד. תרחיש נוסף לאחר הגירושין "עידוד" של ההורה המנכר הפועל "מנקמנות" כלפי הגרוש/ה להתרחקות הילד מההורה המנוכר המאופיינת בחוסר רצונו לקיים כל קשר עמו.

    כיצד עלינו לפעול במקרה של ניכור הורי?

    הורה הסובל מהתרחקות מצד ילדיו צריך לוודא שאלו נסיבות המצדיקות פניה לגורם משפטי לקבלת עזרה. בית המשפט העליון קבע שתופעה זו גורמת לסכנת ניתוק הילדים מאחד ההורים ותלותו בהורה אחד), עוד קבע בית המשפט שיש להסתייע בגורמים מקצועיים שיבדקו את הטענות לניכור ההורי ונסיבותיו( בע"מ 6327/08).

    לפני הגשת תביעה נגד ההורה המסית את ילדיו נגד ההורה המנוכר, יש להסיר מהפרק סיבות אובייקטיביות שאולי קשורות למערכת יחסים מתעללת בין ההורה המנוכר לבין ילדיו.

    אמצעים לטיפול בהורה הגורם ומסית לניכור הורי

    ניתן לנקוט בסנקציות כספיות שונות כלפי ההורה המנכר, הפחתת דמי מזונות , תביעה נזיקית בגין עוגמת נפש שנגרמה לו בעקבות הניכור ההורי.

    בבית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב נדון מקרה בו הסיתה האם את בנה בן ה-12 נגד אביו וגרמה לנתק של 3 שנים בן האב לבן. ביהמ"ש חייב את האם לשלם פיצויים בסך של 150,000 ₪ בגין הנזק שנגרם לו עקב כך( תלה"מ 51455-03-17). במקרים מסוימים ניתן להחליט להעברת המשומרת מהורה האחראי לניכור ההורי להורה המנוכר, או לחילופין להחליט על משמורת משותפת. קיימת אף אפשרות לפעול באמצעות נקיטת הליכים בהוצל"פ כלפי הורה מנכר, לרבות סעיף 62 לחוק ההוצל"פ שעוסק במסירת קטין, באמצעות החוק ניתן לאכוף מסירת קטין או מפגש עימו וזאת בכפוף לפסק דין המורה כי האכיפה תתבצע ע"י הוצל"פ.

    ניכור הורי תביעה

    הסדרי שהות, משמורת משותפת 

    משמורת משותפת היא הסדר משמורת אשר קובע כי לילדים יהיו שני הורים משמורנים-גם האב וגם האם.

    במשמורת משותפת הילדים שוהים ומבלים עם ההורים זמן שווה דוגמאות סידור של 3 ימים ברצף אצל האחד ו-3 ימים אצל האחר וכל סוף שבוע שני אצל האחר. לחלופין הילדים שוהים שבוע מלא אצל אחד מההורים ושבוע לאחריו אצל ההורה השני. הסדר זה מהווה חלוקה שווה של זמני השהות של הילדים אצל הוריהם. במצב זה הנטל והאחריות בגידול הילדים מתחלקים באופן שווה.

    זאת, בניגוד למודל המוכר של אם משמורנית ואב המקיים עם ילדיו הסדרי שהות, מפגשים של פעם פעמיים בשבוע ובכל סוף שבוע שני לרבות לינה אצל האב.

    בכל אחד מההסדרים האלה על ההורים לראות את טובת הילד לרבות גילו. וכן שמירה על הקשר הרציף בין ההורה לבין ילדו לאורך השנים.

    על ההורים להגיע להסכמות בדבר הסדרי שהות מפורטים עבור הילדים לאחר הגירושין והסדרי שהות ביניהם לטובת ילדיהם, להליך זה יש חשיבות רבה להמשך תפקוד יציב ורגוע לילדים בתקופת הפרידה והגירושין. באין הסכמה בין ההורים לגבי הסדרי השהות של הילדים תוגש תביעה לבית המשפט והוא יחליט בנדון.

    עליכם לדעת, בין אם מדובר בבקשה למשמורת משותפת ובין אם מדובר בזמני שהות, סוגיית גידול הילדים היא מהסוגיות המורכבות ביותר בכל הליך גירושים. כל החלטה שתתקבל בנדון יש בה בכדי להשפיע מהותית על אורך חייכם ושל ילדיכם, על מצבכם הכלכלי, היות וזמני השהות קשורים גם לסוגיית המזונות.

    ניכור הורי תביעה

    עבור מרבית ההורים, הקשר עם הילדים הוא מרכיב חשוב במיוחד בחייהם. האינטראקציות עם כל ילד או ילדה מספקות נחת, מהוות הזדמנות להקנות לדור הבא ערכים נכונים ומאפשרות לדעת מה עובר על הילדים. בהתאם ניכור הורי גורם לעוגמת נפש עצומה. בכל מקרה של ניכור הורי תביעה היא אופציה שכדאי לשקול, ועוד המלצה היא לפנות לעורך דין מנוסה מאוד, עקב המורכבות של הנושא. לעו"ד עוזי דורי בקיאות מעמיקה, שמתורגמת לשירות מחויב ומועיל.

    באילו מקרים של ניכור הורי תביעה היא הפתרון?

    * מניפולציות מצד ההורה השני – כשהניכור של הילד נובע ממניפולציות של ההורה השני, וישנן הוכחות שנעשו מניפולציות כאלה על-מנת לגרום לילד לסרב לכל קשר עם ההורה, מומלץ להגיש תביעה.

    * הסתה של ההורה השני – מצב נוסף שבו תביעה (תביעת נזיקין ו/או תביעה לשינוי משמורת ו/או תביעה לחיוב טיפולים רגשיים) היא הפתרון המומלץ הוא כשהגורם לניכור הוא הסתה חמורה מצד ההורה השני.

    * היעדר הסברים רלוונטיים מצד הילד – חשוב להדגיש כי בית המשפט יבקש לשמוע את עמדת הילד או הילדה, בהתאם לגילאים שלהם כמובן. כשלילד אין נימוקים אותנטיים לגבי הסירוב להיפגש עם ההורה (למשל אם הוא מדקלם טקסטים ששמע מההורה השני), יש סיכוי גבוה יותר שהתביעה תתקבל.

    ניכור הורי תביעה

    התביעות האפשריות במקרים של ניכור הורי חוק

    במקרים של ניכור הורי תביעה אפשרית אחת היא תביעת נזיקין כנגד ההורה המסית. כשבית המשפט משתכנע שאכן אחד ההורים נקט בצעדים פסולים כדי למנוע קשר בין הילדים לבין ההורה השני, הפיצוי עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים. תביעה נוספת היא לשינוי המשמורת: אם יש הורה שגורם לניכור של ילד מול ההורה השני, מן הסתם נדרשת בדיקת מסוגלות הורית ובית משפט עשוי לפסוק על שינוי זמני השהות והמשמורת. אופציה נוספת שמהותה שיקומית היא טיפולים רגשיים: בית המשפט רשאי לחייב את הילד או הילדה שמתנכרים להורה לעבור (לבד או ביחד איתו) טיפולים רגשיים שינטרלו את הגורמים לניכור, כמובן בהתאם לגיל. עבור עו"ד עוזי דורי הטיפול בכל מקרה של ניכור הורי הוא קודם כל שליחות, והיחס להורה המנוכר בהתאם.

    חייגו כעת למידע נוסף 054-7840840

    לייעוץ מהיר

    מלא את הפרטים הבאים

      קידום אתרים לעסקים קידום אתרים לעסקים
      השארת הודעה מהירה

      לייעוץ ללא התחייבות מלא את הפרטים הבאים