לכל אדם שחושש כי קיום צוואה מסוימת פוגע בזכויות המגיעות לו כחוק בעיזבון של מנוח או מנוחה ישנה הזכות לערער על הצוואה. כלומר, לפנות לרשם הירושות ולהתנגד לכך שגוף זה ינפיק צו לקיום הצוואה. ערעור על צוואה חייב להתבצע בהתאם לכל הכללים, ואמנם אין חובת קבלת סיוע וייעוץ מעורך דין אבל כן כדאי להיעזר בידע המשפטי של איש מקצוע מנוסה. צוואות וירושות הן אחד מתחומי המומחיות של עו"ד עוזי דורי.
איך מגישים ערעור על צוואה?
* אגרה – על-מנת לערער על צוואה ולמנוע את מימושה נדרש תשלום אגרה. גובה האגרה, נכון ל-2024, הוא 1,075 ש"ח (הסכום משתנה משנה לשנה בהתאם לאינפלציה).
* זמן – חלון ההזדמנויות להגיש ערעור מצומצם למדי: ישנם 14 ימים מהמועד שבו פורסם דבר הגשתה של הבקשה למתן צו קיום צוואה ועד לסגירת האפשרות לערער על כך. שימו לב: לאחר שחלף פרק הזמן הנ"ל, וכבר הוצא צו קיום צוואה, ניתן להגיש בקשה לביטול הצו, אולם קחו בחשבון שמרגע שניתן צו כזה כל אדם שמחזיק בו רשאי לבצע פעולות, כולל כאלה בלתי הפיכות, בעיזבון המדובר.
* אופן הערעור – ניתן להגיש את הערעור, כלומר ההתנגדות למתן צו קיום צוואה, בעמדות קבלת הקהל של משרדי הרשם לענייני ירושה וגם אונליין, באתר של האשם (דרך הלשונית "איתור בקשות"). דרך נוספת היא שליחת הבקשה והמסמכים הנלווים בדואר.
* עותק – יש להגיש עותק של הערעור לכל אחד מהגורמים המעורבים, ובפרט היורשים המוזכרים בצוואה וכל בעל עניין נוסף.
עילות אפשריות לערעור על צוואות
בנוסף לכל הכללים הטכניים, ערעור על צוואה מחייב עילה מוצדקת. בין העילות הנפוצות: ישנה צוואה עדכנית יותר, ישנם פגמים טכניים בצוואה שהוגשה לרשם הירושות, קיים חשד כי הצוואה נכתבה תחת איום או לחץ פסול, ועוד סיבה היא נוכחות אסורה של אחד מהזוכים בצוואה בעת עריכתה ועוד. כדי לדעת אם ישנה היתכנות אמיתית לערעור רצוי להתייעץ עם עורך דין מנוסה. במשרד עורכי דין וגישור עוזי דורי מטפלים בכל הסוגיות הקשורות לצוואות וירושות באחריות רבה אשר נדרשת לנוכח הנסיבות, וכן על בסיס בקיאות מעמיקה לאחר שנים רבות בתחום זה.